· Μεγάλες απώλειες για τα έσοδα των δημιουργών μέχρι το 2028: 24% στη μουσική, 21% στις οπτικοακουστικές παραγωγές.
· Η αξία της αγοράς μουσικής και οπτικοακουστικού περιεχομένου από δημιουργική ΤΝ θα αυξηθεί από 3 δις. ευρώ το 2024, σε 64 δις. ευρώ το 2028.
· Τα έσοδα για τις υπηρεσίες δημιουργικής ΤΝ στη μουσική και τον οπτικοακουστικό τομέα αναμένεται να αυξηθούν σε 9 δις. ευρώ το 2028, από 300 εκατ. ευρώ το 2024.
Η πρώτη παγκόσμια έρευνα για τον οικονομικό αντίκτυπο της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) στους τομείς της μουσικής και των οπτικοακουστικών παραγωγών εκτιμά ότι η δημιουργική ΤΝ θα καταστήσει πλουσιότερες τις εταιρείες τεχνολογίας, θέτοντας παράλληλα σε σοβαρό κίνδυνο το εισόδημα των ανθρώπων - δημιουργών μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.
Αυτό αναδεικνύει η έρευνα που διεξήγαγε η PMP Strategy για λογαριασμό της CISAC, της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Οργανισμών Δημιουργών και Συνθετών, η οποία εκπροσωπεί πάνω από 5 εκατομμύρια δημιουργούς σε όλο τον κόσμο.
Ενώ τα έσοδα των παρόχων δημιουργικής ΤΝ θα αυξηθούν δραματικά στα επόμενα πέντε χρόνια, οι δημιουργοί κινδυνεύουν να χάσουν μεγάλο μέρος των υφιστάμενων εισοδημάτων τους λόγω των επιπτώσεων της μαζικής αντικατάστασης των ανθρωπογενών έργων με εκείνα της ΤΝ.
Η δημιουργική ΤΝ μπορεί να παράγει μαζικά έναν τεράστιο όγκο καλλιτεχνικών προϊόντων (τραγουδιών, φωτογραφιών κλπ.), με χαμηλό ή μηδαμινό κόστος, τα οποία προσομοιάζουν με τα ανθρώπινα δημιουργήματα σε τέτοιο βαθμό, ώστε να μπορούν να τα ανταγωνιστούν στις ίδιες αγορές, με κίνδυνο να τα αντικαταστήσουν πλήρως στα επόμενα χρόνια.
Παρότι οι δημιουργοί μουσικής και οπτικοακουστικών μέσων παρέχουν με την εργασία τους την ‘πρώτη ύλη’, δηλαδή το περιεχόμενο, στην αγορά της δημιουργικής ΤΝ, οι ίδιοι θα δουν τα έσοδά τους να περιορίζονται κατά 24% και 21% αντίστοιχα έως το 2028. Αυτό αντιστοιχεί σε σωρευτική απώλεια για τους δημιουργούς 22 δις. ευρώ μέσα στην 5ετία, ήτοι μείον 10 δις. ευρώ στη μουσική και μείον 12 δις. ευρώ στον οπτικοακουστικό τομέα.
Η έρευνα διαπιστώνει, ακόμη, ότι η αξία της αγοράς μουσικής και οπτικοακουστικού περιεχομένου που παράγεται με ΤΝ θα αυξηθεί εκθετικά τα επόμενα πέντε χρόνια, από 3 δις. ευρώ περίπου που είναι τώρα, σε 64 δις. ευρώ το 2028.
Ως αποτέλεσμα αυτής της εκθετικής ανάπτυξης στην αγορά μουσικής και οπτικοακουστικού περιεχομένου με ΤΝ, τα μελλοντικά έσοδα των παρόχων δημιουργικής ΤΝ θα ανέλθουν ετησίως σε 4 δις. ευρώ στη μουσική -από 100 εκατ. ευρώ το 2024- και σε 5 δις. ευρώ στον οπτικοακουστικό τομέα -από 200 εκατ. ευρώ- έως το 2028.
Αυτά είναι έσοδα που προέρχονται απευθείας από την εκμετάλλευση/αναπαραγωγή έργων των δημιουργών χωρίς την άδειά τους, τα οποία αντανακλούν τη μεταφορά αξίας από τους δημιουργούς στις εταιρείες ΤΝ, χωρίς οι ίδιοι να αμείβονται για αυτές τις χρήσεις.
Στον κλάδο της μουσικής, οι αγορές ροής (streaming) και μουσικής βιβλιοθήκης θα επηρεαστούν δραματικά από την ΤΝ. Μέχρι το 2028, η δημιουργική ΤΝ αναμένεται να αποσπάσει μερίδιο 20% περίπου των εσόδων από τις παραδοσιακές πλατφόρμες ροής μουσικής (όπως το Spotify) και 60% των εσόδων από τις μουσικές βιβλιοθήκες. Αυτό αποτελεί σημαντικό πλήγμα για τα έσοδα των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης από τη δημόσια εκτέλεση μουσικής (background) και κατ’ επέκταση για τα έσοδα των δημιουργών.
Η απώλεια εσόδων προβλέπεται να είναι εξίσου σημαντική για τους δημιουργούς οπτικοακουστικών μέσων. Οι μεταφραστές και οι επαγγελματίες μεταγλώττισης και υποτιτλισμού θα πληρώσουν βαρύ τίμημα, με το 56% των εσόδων τους να κινδυνεύει από αντίστοιχες υπηρεσίες ΤΝ, ενώ οι σεναριογράφοι και οι σκηνοθέτες θα δουν τα έσοδά τους να μειώνονται από 15 έως 20%.
Διαβάστε περισσότερα:
https://www.cisac.org/Newsroom/news-releases/global-economic-study-shows-human-creators-future-risk-generative-ai