my.autodia EN

Δικαιώματα πάνω από 9,6 εκατ. ευρώ μοιράζει η ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ για το Α' 6μηνο 2024Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η Τακτική Γενική Συνέλευση των Μελών

Δικαιώματα πάνω από 9,6 εκατ. ευρώ μοιράζει η ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ για το Α' 6μηνο 2024

Η AUTODIA, πιστή στις δεσμεύσεις της για σταθερή αύξηση των πνευματικών δικαιωμάτων και την αποτελεσματική διαχείριση και προστασία των μουσικών έργων των δημιουργών, ανακοινώνει τη Διανομή Α' Εξαμήνου 2024, με συνολικό μικτό ποσό 9.619.635 ευρώ.

Share

Η AUTODIA, πιστή στις δεσμεύσεις της για σταθερή αύξηση των πνευματικών δικαιωμάτων και την αποτελεσματική διαχείριση και προστασία των μουσικών έργων των δημιουργών, ανακοινώνει τη Διανομή Α' Εξαμήνου 2024, με συνολικό μικτό ποσό 9.619.635 ευρώ.

Συγκεκριμένα, καθαρά δικαιώματα ύψους 7.684.446 ευρώ, αυξημένα κατά 36% σε σχέση με το αντίστοιχο Α’ 6μηνο 2023 (Ιούλιος 2023), θα λάβουν τα μέλη του Οργανισμού, δηλαδή οι Έλληνες συνθέτες, στιχουργοί και εκδότες μουσικής, καθώς και οι συμβεβλημένοι αλλοδαποί Οργανισμοί, ενώ η αποστολή των ατομικών εκκαθαρίσεων ξεκινάει άμεσα.

Η Γενική Συνέλευση ενέκρινε ομόφωνα τον οικονομικό & διοικητικό απολογισμό 2023
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 5/7, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, η ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση, η οποία ενέκρινε ομόφωνα τον οικονομικό και διοικητικό απολογισμό για τη χρήση 2023, καθώς και την απαλλαγή από την ευθύνη των μελών του Διοικητικού και του Εποπτικού Συμβουλίου.

Ο Πρόεδρος Δ.Σ. Γιάννης Γλέζος επισήμανε ότι η ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ απολαμβάνει σε σταθερή βάση τον σεβασμό και την εμπιστοσύνη των Ελλήνων μελών της, των ξένων συμβεβλημένων ΟΣΔ, καθώς και των Ελλήνων χρηστών, ως ο κορυφαίος Οργανισμός μουσικών πνευματικών δικαιωμάτων στην Ελλάδα.

Η Γενική Διευθύντρια Μαργαρίτα Παναγιωτοπούλου τόνισε ότι το 2023 υπήρξε μία ακόμη χρονιά σταθερής και εύρυθμης ανάπτυξης του Οργανισμού σε κάθε επίπεδο, γεγονός που αντανακλάται στα συνολικά έσοδα του Οργανισμού, τα οποία ανήλθαν σε πάνω από 25 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 48% έναντι του 2022. Η αυξητική τάση αναμένεται να συνεχιστεί περαιτέρω στην τρέχουσα χρήση 2024, με την ενσωμάτωση περισσότερων ελληνικών ρεπερτορίων και την εδραίωση του Οργανισμού στην αγορά.

Ταμείο Αρωγής μελών & απλών αναθετόντων

Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης, ανακοινώθηκε από τον Διευθυντή Νομικής Υπηρεσίας Ιωάννη Μαραγκουδάκη ότι ιδρύεται Ταμείο Αρωγής των μελών και απλών αναθετόντων της ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ για την αντιμετώπιση έκτακτων, επειγουσών και βιοποριστικών αναγκών τους, κυρίως σχετικά με ζητήματα ασθένειας αυτών, καθώς και για την υποστήριξη κοινωνικών, πολιτιστικών και εκπαιδευτικών εκδηλώσεων. Αιτήσεις με πλήρη φάκελο θα υποβάλλονται από 1 Ιανουαρίου 2025 και θα εξετάζονται από το ΔΣ.

Διανομή Α’ 6μήνου 2024: αύξηση δικαιωμάτων σε όλες τις πηγές εσόδων

Η Διανομή Α’ 6μήνου 2024 περιλαμβάνει τις ακόλουθες πηγές εσόδων, οι οποίες παρουσιάζουν όλες σημαντική άνοδο, έναντι του Α’ 6μήνου 2023: Δημόσια Εκτέλεση, Συναυλίες, Τηλεόραση, Ραδιόφωνο, Κινηματογράφους, Επιγραμμικά-Online, Μηχανική Αναπαραγωγή, Άδειες για Οπτικοακουστικές Παραγωγές, Δικαιώματα Εξωτερικού.

Σημαντική αύξηση παρουσιάζουν, ακόμη, οι Συναυλίες Μεγάλου Βεληνεκούς (Major Live Concerts), όπως διαμορφώθηκε η διανομή τους μέσα στο Α’ 6μηνο 2024.

Οι τηλεοπτικοί σταθμοί που συμπεριλαμβάνονται στη Διανομή αυτή είναι οι MAD TV, STAR και ERTFLIX, ενώ πλήθος ραδιοφωνικών σταθμών, με ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο, έχουν αποδώσει δικαιώματα στον Οργανισμό για ποικίλες καλυπτόμενες περιόδους, όπως οι Δίεση, Μελωδία, Ρυθμός, Σφαίρα, Λάμψη, Μουσικός, Δρόμος, Athens DJ, Easy, Love, Mad, Kiss, Red, Rock, Galaxy, Hit κ.ά.

Αξιοσημείωτη άνοδο παρουσιάζουν σε αυτήν τη διανομή, τόσο τα δικαιώματα από τις ενσωματώσεις μουσικής σε ποικίλες οπτικοακουστικές παραγωγές (τηλεοπτικές, κινηματογραφικές και διαφημιστικές), όσο και τα δικαιώματα από τη μηχανική αναπαραγωγή, (ανεξάρτητες παραγωγές που εκτυπώνονται σε εργοστάσια της Ελλάδας και του εξωτερικού, καθώς και επεξεργασμένες εκκαθαρίσεις πωλήσεων της εταιριών μελών της Ελληνικής Ομάδας της IFPI, όπως Cobalt Music, Panik Records, Όγδοο, ΜΙΝOS-EMI, Ομάδα Θεάματος Η Άλλη Πλευρά, Walnut Entertainment κ.ά.)

Τα επιγραμμικά δικαιώματα (online) βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για τους δημιουργούς. Αύξηση καταγράφει το καθαρό ποσό δικαιωμάτων στη Διανομή Α' Εξαμήνου 2024 από τις online χρήσεις, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό 6μηνο, χάρη στην επιτυχημένη συνεργασία της AUTODIA με τη Mint Digital Services. Οι Έλληνες δημιουργοί συνεχίζουν να λαμβάνουν δικαιώματα για τις χρήσεις των έργων τους σε 50+ κορυφαίους DSPs (YouTube, Spotify, iTunes, Apple Music, Deezer, TikTok κλπ.) από την Ελλάδα και άλλες 250 χώρες, καθώς και με την The MLC που αφορά στα μηχανικά από τις online χρήσεις του ελληνικού μουσικού ρεπερτορίου στις ΗΠΑ.

Επιπλέον, το Netflix, καθώς και άλλες streaming πλατφόρμες οπτικοακουστικού περιεχομένου, όπως το Apple TV και το ελληνικό Cinobo, που έχουν προστεθεί, εν τω μεταξύ, στη «φαρέτρα» του Οργανισμού σε επίπεδο αδειοδότησης, συμβάλλουν στην περαιτέρω αύξηση των εσόδων του από την εν λόγω πηγή.

Συμβάσεις εκπροσώπησης με 84 ομολόγους ΟΣΔ σε όλο τον κόσμο

Η AUTODIA εισπράττει και διανέμει δικαιώματα από ομολόγους Οργανισμούς στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία και την Ασία, καθώς μέχρι τώρα έχει υπογράψει 84 συμβόλαια εκπροσώπησης με κορυφαίους οργανισμούς σε όλο τον κόσμο, όπως είναι οι ASCAP, BMI (ΗΠΑ), PRS Βρετανίας, SACEM Γαλλίας, GEMA Γερμανίας, SUISA Ελβετίας, STIM Σουηδίας, ACUM Ισραήλ, APRA Αυστραλίας, SOCAN Καναδά, SABAM Βελγίου, BUMA/STEMRA Ολλανδίας, UCMR-ADA Ρουμανίας, JASRAC Ιαπωνίας, UBC Βραζιλίας και πολλές άλλες.

Η εδραιωμένη εμπιστοσύνη των Ελλήνων χρηστών, η αθρόα προσέλευση των Ελλήνων δημιουργών και η αξιόπιστη διαχείριση ξένων ρεπερτορίων Οργανισμών και μεγάλων καταλόγων μουσικών εκδοτών, αποτυπώνονται πλέον σταθερά, ως βασικοί δείκτες ανάπτυξης της AUTODIA, σε όλες τις Διανομές της την τελευταία 6ετία 2018-2024.

Photo Gallery

Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Μουσικών Πνευματικών Δικαιωμάτων Η Αυτοδιαχείριση
TUV
CISAC
Αναζήτηση