my.autodia EN

Η AUTODIA συμμετείχε στη Γενική Συνέλευση της CISAC

Η AUTODIA συμμετείχε στη Γενική Συνέλευση της CISAC

Με μεγάλη επιτυχία και αθρόα προσέλευση εκπροσώπων Οργανισμών από όλο τον κόσμο ολοκληρώθηκε η Γενική Συνέλευση της CISAC που πραγματοποιήθηκε στις 30 Μαΐου στη Σεούλ και την οποία φιλοξένησε ο ομόλογος Οργανισμός μουσικών πνευματικών δικαιωμάτων της Νότιας Κορέας KOMCA, με αφορμή τα 60 χρόνια λειτουργίας του.

Share

Με μεγάλη επιτυχία και αθρόα προσέλευση εκπροσώπων Οργανισμών από όλο τον κόσμο ολοκληρώθηκε η Γενική Συνέλευση της CISAC που πραγματοποιήθηκε στις 30 Μαΐου στη Σεούλ και την οποία φιλοξένησε ο ομόλογος Οργανισμός μουσικών πνευματικών δικαιωμάτων της Νότιας Κορέας KOMCA, με αφορμή τα 60 χρόνια λειτουργίας του.

Την ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος Δ.Σ. Γιάννης Γλέζος και η Γενική Διευθύντρια Μαργαρίτα Παναγιωτοπούλου, οι οποίοι πραγματοποίησαν σειρά επαφών με εκπροσώπους από όλο το φάσμα του παγκόσμιου κλάδου της συλλογικής διαχείρισης και συμμετείχαν στις κοινωνικές εκδηλώσεις που φιλοξενήθηκαν στο πλαίσιο της κορυφαίας διοργάνωσης.

Η οικονομική αξία και επιρροή της δημιουργικής βιομηχανίας «Ο πολιτισμός είναι δύναμη. Η τέχνη δεν αναφέρεται μόνο στην (εθνική) ταυτότητα, την υπερηφάνεια ή το κύρος. Προσελκύει επενδύσεις. Παράγει οικονομική αξία. Και προσδίδει επιρροή.» Με αυτές τις φράσεις ο Γενικός Διευθυντής της CISAC Gadi Oron συνόψισε την ουσία της εναρκτήριας ομιλίας του.

Επιτυχημένο παράδειγμα αποτελεί η Νότια Κορέα, η οποία έχει αναδείξει τις εξαιρετικές οικονομικές δυνατότητες της δημιουργικής βιομηχανίας και έχει αναγνωρίσει έμπρακτα τη σημασία των ισχυρών πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών, μέσα από το λεγόμενο Πολιτιστικό Κύμα ‘Hallyu’ (Χάλλιου) · την έκρηξη, δηλαδή, στην παγκόσμια δημοτικότητα του νοτιοκορεατικού σύγχρονου πολιτισμού, ήδη από τη δεκαετία του 1990, με τη δημοφιλή ποπ μουσική K-pop’ (BTS, Stray Κids, Blackpink κ.ά.) τις τηλεοπτικές σειρές και τον κινηματογράφο που γνωρίζουν μεγάλη εισπρακτική επιτυχία διεθνώς. Νομοθετικές ρυθμίσεις & αδειοδότηση εργαλείων Τεχνητής Νοημοσύνης Οι προσπάθειες προσδιορισμού του περιεχομένου που δημιουργείται από την Τεχνητή Νοημοσύνη, αλλά και οι βέλτιστες νομοθετικές επιλογές για τον δημιουργικό τομέα διερευνήθηκαν σε πάνελ και ομιλίες με επίκεντρο την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Μάλιστα, επισημάνθηκαν, τόσο η ανάγκη για σαφέστερους κανονισμούς, όσο και η σημασία της εξισορρόπησης της ραγδαίας τεχνολογικής προόδου με την προστασία των δικαιωμάτων των δημιουργών. «Οι δημιουργικές βιομηχανίες καλούνται να εργαστούν πιο εντατικά πάνω στο θέμα της Τεχνητής Νοημοσύνης, ώστε να προστατεύσουν τα δικαιώματα των δημιουργών μέσα τους επόμενους μήνες», δήλωσε ο Πρόεδρος της CISAC και συνθέτης Björn Ulvaeus: «Πριν από δώδεκα μήνες οι συζητήσεις μας για την Τεχνητή Νοημοσύνη αφορούσαν αρχές. Τώρα η νομοθεσία είναι μπροστά μας. Η Νομοθετική Πράξη της Ευρώπης για την Τεχνητή Νοημοσύνη έχει προσφέρει ένα σπουδαίο νομικό πλαίσιο και ένα παράδειγμα για τον υπόλοιπο κόσμο. Τώρα πρέπει να εργαστούμε σκληρότερα από ποτέ για να εξασφαλίσουμε παρόμοια αποτελέσματα και σε άλλες επικράτειες: ΗΠΑ, Ιαπωνία, Βραζιλία, Καναδάς. Και φυσικά εδώ στην Κορέα».

Πέντε Οργανισμοί, μέλη της CISAC, από τη Βραζιλία (UBC), τη Γερμανία (GEMA), την Ιαπωνία (JASRAC), την Πολωνία (ZAPA) και το Ηνωμένο Βασίλειο (ALCS) παρουσίασαν τους τρόπους με τους οποίους οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προσεγγίζουν τη νομοθετική ρύθμιση και την αδειοδότηση των εργαλείων Τεχνητής Νοημοσύνης, με πλήθος διαφορετικών επιλογών και καθεστώτων αδειοδότησης προς διερεύνηση. Όλοι οι ομιλητές συμφώνησαν ότι χρειάζεται ένας ευρύτερος, διεθνής συντονισμός και μια πολιτική προσέγγιση από τις κυβερνήσεις, η οποία να προτάσσει τα δικαιώματα των δημιουργών στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και στο πεδίο των ζυμώσεων στην παγκόσμια αγορά.

Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Μουσικών Πνευματικών Δικαιωμάτων Η Αυτοδιαχείριση
TUV
CISAC
Αναζήτηση