my.autodia EN

9 Μαΐου 2024 - Ημέρα της Ευρώπης

9 Μαΐου 2024 - Ημέρα της Ευρώπης

Με αφορμή τη σημερινή Ημέρα της Ευρώπης και καθώς πλησιάζουν οι Ευρωεκλογές του Ιουνίου, η GESAC εκφράζει την ευγνωμοσύνη της στα απερχόμενα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ακλόνητη υποστήριξη που παρέχουν στην ενίσχυση των δικαιωμάτων των δημιουργών και της πολιτιστικής πολυμορφίας, κατά τη διάρκεια της 5ετούς θητείας τους.

Share

Με αφορμή τη σημερινή Ημέρα της Ευρώπης και καθώς πλησιάζουν οι Ευρωεκλογές του Ιουνίου, η GESAC, ο ευρωπαϊκός συνασπισμός των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης για τα πνευματικά δικαιώματα που εκπροσωπεί πάνω από 1 εκατομμύριο δημιουργούς από όλους τους καλλιτεχνικούς κλάδους μέσω των μελών του, των Οργανισμών δημιουργών, εκφράζει την ευγνωμοσύνη της στα απερχόμενα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ακλόνητη υποστήριξη που παρέχουν στην ενίσχυση των δικαιωμάτων των δημιουργών και της πολιτιστικής πολυμορφίας, κατά τη διάρκεια της 5ετούς θητείας τους.

Χάρη στις άοκνες προσπάθειες των Ευρωβουλευτών, οι ελάχιστες υποχρεώσεις διαφάνειας που είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη της αποτελεσματικής εφαρμογής της νομοθεσίας περί πνευματικών δικαιωμάτων, σε μια ολοένα αυξανόμενη αγορά δημιουργικής Τεχνητής Νοημοσύνης, συμπεριλήφθηκαν στον νόμο AI (EU AI Act).

Μέχρι τώρα, oι εταιρείες δημιουργικής Τεχνητής Νοημοσύνης αρνήθηκαν να παράσχουν οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με το εάν ή πώς συλλέγουν προσωπικά δεδομένα των πολιτών και των έργων των δημιουργών και συνθετών με τα οποία τροφοδοτούν τα μοντέλα τους, αγνοώντας τις εκκλήσεις για συμμόρφωση με τους κανόνες της ΕΕ σχετικά με τη χρήση τέτοιων έργων ως δεδομένων. Αυτό πρέπει να αλλάξει τώρα.

Επιπλέον, το σημερινό Κοινοβούλιο θέσπισε τα θεμέλια μίας πιθανής μελλοντικής νομοθεσίας που αφενός θα έβαζε τέλος στις πρακτικές εξαναγκασμού εξαγοράς δικαιωμάτων που επιβάλλονται στους δημιουργούς μουσικών έργων από τις πλατφόρμες VoD που εδρεύουν στις ΗΠΑ, και από την άλλη θα παρείχαν μια δίκαιη, διαφανή και βιώσιμη αγορά streaming μουσικής για τους δημιουργούς.

Υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν και η GESAC ανυπομονεί να συνεργαστεί με τo Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που θα εκλεγεί τον Ιούνιο, με τη νέα Επιτροπή που θα διοριστεί το φθινόπωρο, καθώς και με τα κράτη-μέλη, με στόχο την ανοικοδόμηση ενός καλύτερου και πιο φωτεινού μέλλοντος για τους δημιουργούς στην Ευρώπη.

Η τέχνη είναι η ενσάρκωση της ανθρώπινης έκφρασης και οι δημιουργοί είναι η πηγή της καλλιτεχνικής δημιουργίας που χρησιμεύει στην προώθηση, αφενός μιας ποικιλόμορφης πολιτισμικά κοινωνίας, αφετέρου μίας ακμάζουσας οικονομίας στην Ευρώπη.

Η GESAC εκφράζει τις θερμότερες ευχές της για τις ευρωεκλογές!

#EuropeDay #UseYourVote #UnitedInDiversity

Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Μουσικών Πνευματικών Δικαιωμάτων Η Αυτοδιαχείριση
TUV
CISAC
Αναζήτηση