my.autodia EN

Online Διάσκεψη: «Ξαναχτίζοντας την Ευρώπη με τον Πολιτισμό - Πού βρισκόμαστε;"»

Online Διάσκεψη: «Ξαναχτίζοντας την Ευρώπη με τον Πολιτισμό - Πού βρισκόμαστε;

Το ασφαλές και βιώσιμο άνοιγμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων, η επανάκαμψη του Πολιτιστικού και Δημιουργικού Κλάδου και οι νέες ισορροπίες στο ψηφιακό μουσικό οικοσύστημα αποτελούν τους άξονες της online εκδήλωσης «Ξαναχτίζοντας την Ευρώπη με τον Πολιτισμό» που διοργανώνει η GESAC στις 8.12.2021 και ώρα Ελλάδας 15:00-17:00.

Share

Το ασφαλές και βιώσιμο άνοιγμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων, η επανάκαμψη και η  ενίσχυση του Πολιτιστικού και Δημιουργικού Κλάδου μετά την έκρηξη της πανδημίας και οι νέες ισορροπίες στο ψηφιακό μουσικό οικοσύστημα για τις δίκαιες αμοιβές των Δημιουργών, αποτελούν τους θεματικούς άξονες της διαδικτυακής διάσκεψης υψηλού επιπέδου, με τίτλο «Ξαναχτίζοντας την Ευρώπη με τον Πολιτισμό» που διοργανώνει η GESAC την Τετάρτη 8.12.2021 και ώρα (Ελλάδας) 15:00-17:00.

Η AUTODIA, ως ο ελληνικός εταίρος της GESAC, της ευρωπαϊκής επιτροπής των 32 ΟΣΔ - μελών της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας CISAC, υποστηρίζει και συμμετέχει ενεργά στην ομώνυμη επικοινωνιακή καμπάνια #RebuildingEurope with Culture στα κοινωνικά δίκτυα, με στοχευμένες και συντονισμένες ενέργειες και με τη συμμετοχή Ελλήνων δημιουργών, μεταξύ των οποίων και του Νίκου Αντύπα, του Φίλιππου Πλιάτσικα, του Νίκου Τερζή και της Ευσταθίας.

Η διάσκεψη διοργανώνεται σε συνεργασία με τον Ευρωβουλευτή Christian Ehler και την Ομοσπονδία Ευρωπαίων Εκδοτών, με την υποστήριξη του European International Movement.

Συμμετέχουν (μεταξύ άλλων):

 
  • Η Υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας Roselyne Bachelot
  • Ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Βιομηχανικής και Ψηφιακής Πολιτικής Thierry Breton
  • Ο Γερμανός Ευρωβουλευτής Christian Ehler
  • Ο Ισπανός Ευρωβουλευτής Iban Garcia del Blanco
  • Η Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης, Νεολαίας και Αθλητισμού Mariya Gabriel
  • Ο Έλληνας Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης
  • Η Λετονή Ευρωβουλευτής Dace Melbārde
  • Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου David Sassoli
  • H Κροάτισα Υπουργός Πολιτισμού & ΜΜΕ Nina Obuljen-Koržinek 
  • Ο Σλοβένος Υπουργός Οικονομικών Andrej Šircelj
  • Ο Δήμαρχος της Βαρσοβίας Rafał Trzaskowski
  • Η Γερμανίδα Ευρωβουλευτής Sabine Verheyen 

Έλληνες πολιτικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν με δηλώσεις τους την καμπάνια της GESAC, όπως ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, αρμόδιος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Ευρωβουλευτής Αλέξης Γεωργούλης.

Ειδικός προσκεκλημένος στο Συνέδριο είναι ο πρωτοπόρος συνθέτης ηλεκτρονικής μουσικής Jean-Michel Jarre, πρώην πρόεδρος της CISAC.

Ο συνθέτης Jean-Michel Jarre δήλωσε: «Η κρίση έπληξε περισσότερο τον πολιτιστικό τομέα. Η άμεση και στοχευμένη υποστήριξη είναι κρίσιμης σημασίας για τον κλάδο, καθώς η κρίση επηρεάζει τους πάντες, από τους πιο καταξιωμένους καλλιτέχνες μέχρι τα ανερχόμενα ταλέντα. Η πανδημία επιτάχυνε τον ψηφιακό μετασχηματισμό, ενώ έδειξε ότι το πλαίσιο της πολιτικής μας δεν είναι εντελώς έτοιμο για αυτήν τη μετάβαση. Η Ευρώπη, προκειμένου να διασφαλίσει την ανάδειξη του ευρωπαϊκού περιεχομένου και των ευρωπαϊκών αξιών στην ψηφιακή αγορά του σήμερα και του μετασχηματισμού του αύριο, πρέπει να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στον καθορισμό των κανόνων και των αρχών για δικαιοσύνη, διαφάνεια και λογοδοσία».

Ο Πρόεδρος της GESAC Gernot Graninger δήλωσε: «Η συμμετοχή υψηλού επιπέδου Ευρωπαίων, εθνικών και τοπικών παραγόντων λήψης αποφάσεων σήμερα, αλλά και η τεράστια υποστήριξη που λάβαμε για την παράλληλη online εκστρατεία μας, καταδεικνύουν τη γενική αντίληψη ότι, με στοχευμένη ενίσχυση και τις απαραίτητες πολιτικές ενέργειες για την αναγέννηση του πολιτιστικού κάδου, μπορούμε μαζί να ανοικοδομήσουμε την Ευρώπη. Θα συνεχίσουμε ως GESAC να παρακολουθούμε την υλοποίηση των προϋπολογισμών επανάκαμψης, τη συντονισμένη επανεκκίνηση των ζωντανών εκδηλώσεων, την ενσωμάτωση της Οδηγίας για τα πνευματικά δικαιώματα και την υιοθέτηση ενός πιο ουσιαστικού και περισσότερο φιλόδοξου πλαισίου, όσον αφορά την πρόταση για τον καθορισμό ενός νέου νομοθετικού πλαισίου για τις ψηφιακές υπηρεσίες (Digital Services Act - DSA), σε σχέση με εκείνο που βρίσκεται επί τάπητος, έχοντας κατά νου τον παραπάνω στόχο."

Η εκδήλωση θα επικεντρωθεί στην επαναλειτουργία των πολιτιστικών χώρων και επιχειρήσεων, στην επανάκαμψη του κλάδου και στην εξισορρόπηση των όρων λειτουργίας της ψηφιακής αγοράς, την ώρα που οι νομοθέτες της ΕΕ εργάζονται πάνω σε κρίσιμα ζητήματα για να επέλθει περισσότερη δικαιοσύνη στην ενιαία ψηφιακή αγορά, και τη στιγμή που τα κράτη μέλη αρχίζουν να υλοποιούν τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης, ενώ παλεύουν με τα νέα κύματα της πανδημίας.

Στο πλαίσιο της διάσκεψης, θα γίνει ανταλλαγή πληροφοριών και απόψεων σχετικά με την πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής, την επανάκαμψη του πολιτιστικού τομέα, την πραγματική κατάσταση επί του παρόντος και την παρουσίαση μίας προοπτικής για το μέλλον. Η διάσκεψη θα επιτρέψει τη δημοσιοποίηση στοιχείων, όπως κατά πόσον ο πολιτισμός λαμβάνει αυτό που δικαιούται από αυτόν τον ιστορικό προϋπολογισμό επανάκαμψης και εάν οι μέχρι τώρα οικονομικές και πολιτικές υποσχέσεις έχουν γίνει πράξη.

Η εκδήλωση διοργανώνεται από τη GESAC (authorsocieties.eu), σε συνεργασία με τον Ευρωβουλευτή Christian Ehler και την Ομοσπονδία Ευρωπαίων Εκδοτών (FEP).

Εγγραφείτε για να μπορέσετε να παρακολουθήσετε το Συνέδριο (live streaming): https://www.rebuilding-europe.eu/conference

 

Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Μουσικών Πνευματικών Δικαιωμάτων Η Αυτοδιαχείριση
TUV
CISAC
Αναζήτηση