Σε τροχιά ανάπτυξης κυμάνθηκαν το 2021 οι παγκόσμιες εισπράξεις πνευματικών δικαιωμάτων για τους δημιουργούς μουσικών έργων, οπτικοακουστικών παραγωγών, έργων λόγου, εικαστικών τεχνών και θεάτρου, με τα συνολικά έσοδα να ανέρχονται σε 9,6 δις. ευρώ (+5,8%), χωρίς ωστόσο να αντισταθμίζονται οι σοβαρές απώλειες που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Παρά τη μεγάλη αύξηση κατά 27,9% που κατέγραψαν τα επιγραμμικά (online) δικαιώματα, στην οποία συνέβαλαν οι συνδρομές επί πληρωμή στις streaming υπηρεσίες, το 2021 οι συνολικές παγκόσμιες εισπράξεις δικαιωμάτων ήταν κατά 5,3% χαμηλότερες από το προ πανδημίας έτος 2019. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα επιγραμμικά δικαιώματα αποτελούν πλέον το 32,6% του συνόλου των παγκόσμιων εισπράξεων (αύξηση +49,1% από το 2019).
Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονται στην Έκθεση 2022 με τις Παγκόσμιες Εισπράξεις Δικαιωμάτων που δημοσίευσε σήμερα η CISAC, η Διεθνής Συνομοσπονδία Οργανισμών Δημιουργών και Συνθετών (Εκτελεστικά Δικαιώματα).
Η εικόνα αυτή αναδεικνύει αφενός τον καταστροφικό αντίκτυπο που είχε η διετής καραντίνα στα δικαιώματα από ζωντανές εμφανίσεις/εκδηλώσεις και τη δημόσια εκτέλεση, αφετέρου τη δυνατότητα για μεγαλύτερη ψηφιακή ανάπτυξη, αλλά και την επείγουσα ανάγκη να ληφθούν δράσεις με σκοπό τη δημιουργία περισσότερων εσόδων για τους δημιουργούς στην αγορά της streaming μουσικής.
Η Μουσική ήταν ο μόνος καλλιτεχνικός τομέας που παρουσίασε αύξηση στα δικαιώματα το 2021, με έσοδα που ανήλθαν στα 8,48 δισ. € (+7,2%). Το Θέατρο, ο πιο ευάλωτος τομέας εν μέσω καραντίνας, είδε τα αντίστοιχα δικαιώματα να μειώνονται κατά 13,8%. Οι εισπράξεις δικαιωμάτων στις Οπτικοακουστικές Παραγωγές περιορίστηκαν επίσης κατά 2,8%, στα Έργα Λόγου κατά 3,9% και στις Εικαστικές Τέχνες κατά 1,2%.
Η Ευρώπη και η Αφρική κατέγραψαν τη μεγαλύτερη άνοδο εισπράξεων, κατά 7,5% και 17,1% αντίστοιχα, ενώ η Λατινική Αμερική ήταν η μόνη περιοχή όπου σημειώθηκε ύφεση το 2021, με 44% πτώση στις εισπράξεις από ζωντανές εμφανίσεις και τη δημόσια εκτέλεση.
Διαβάστε περισσότερα