my.autodia EN

Η ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ στη Γενική Συνέλευση της CISAC

Η ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ στη Γενική Συνέλευση της CISAC

Η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε στη Γενική Συνέλευση της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας από την ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ, δια του Προέδρου του Δ.Σ. κ. Γιάννη Γλέζου και της Γενικής Διευθύντριας κα. Μαργαρίτας Παναγιωτοπούλου.

Share

«Το ισχυρότερο πλεονέκτημα, το οποίο προσδίδει στη CISAC τη μοναδική θέση και την επιρροή της διεθνώς, είναι η φωνή των δημιουργών, την οποία πρέπει να ενισχύσουμε και να αναδείξουμε περαιτέρω μέσα από τη στρατηγική μας

Αυτό δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Γενικός Διευθυντής της CISAC Gadi Oron, κατά την εναρκτήρια ομιλία του στην πρώτη Γενική Συνέλευση της CISAC που πραγματοποιήθηκε δια ζώσης την 1η Ιουνίου στο Μεξικό μετά από τέσσερα χρόνια, λόγω της πανδημίας.

Εκπρόσωποι από 72 Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης του κόσμου, από όλα τα καλλιτεχνικά ρεπερτόρια (μουσική, οπτικοακουστικές παραγωγές, θέατρο, έργα λόγου και εικαστικές τέχνες) συμμετείχαν στην ετήσια Γενική Συνέλευση που διοργανώθηκε με την υποδειγματική φιλοξενία του μεξικάνικου Οργανισμού SACM και περιλάμβανε μία εναρκτήρια φαντασμαγορική συναυλία με ορχηστρική μουσική του Μεξικανού συνθέτη Arturo Márquez, πλαισιωμένη από παιδική χορωδία.

«Το χρώμα επέστρεψε στον κόσμο της CISAC με τη μορφή της ανθρώπινης και κοινωνικής αλληλεπίδρασης», σχολίασε με τη σειρά του το γεγονός της ζωντανής επανασύνδεσης της κοινότητας, ο γνωστός συνθέτης και Πρόεδρος της CISAC Björn Ulvaeus (ABBA).

Την Ελλάδα εκπροσώπησε η ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

Η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε στη Γενική Συνέλευση της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας από την ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ, δια του Προέδρου του Δ.Σ. κ. Γιάννη Γλέζου και της Γενικής Διευθύντριας κα. Μαργαρίτας Παναγιωτοπούλου.

Η Γενική Διευθύντρια του ελληνικού Οργανισμού μοιράστηκε τη δική της εμπειρία από την ελληνική αγορά, σε ειδικό πάνελ, μαζί με εκπροσώπους της Γεωργίας, της Ιαπωνίας, της Βραζιλίας, της Κένυας και του Πράσινου Ακρωτηρίου, σχετικά με τον κρατικό παρεμβατισμό στην εποπτεία και τη λειτουργία των ΟΣΔ και τον κλάδο της συλλογικής διαχείρισης εν γένει.

Ο Gadi Oron αναφέρθηκε ειδικότερα στην αξιοσημείωτη, επιτυχημένη περίπτωση της ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ στην ιστορία της CISAC, η οποία, μετά την κατάρρευση της αγοράς πνευματικών δικαιωμάτων στη χώρα, με τη σταθερή υποστήριξη της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας, κατόρθωσε πέρυσι να καταγράψει πολύ σημαντική αύξηση στα έσοδά της. «Σήμερα, μπορούμε με περηφάνια να πούμε ότι η Ελλάδα είναι μια πλήρως λειτουργική αγορά», κατέληξε.

Η ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ, ως πλήρες μέλος της CISAC, διανύει μία λαμπρή πορεία στον κλάδο της συλλογικής διαχείρισης μουσικών πνευματικών δικαιωμάτων στην Ελλάδα, προς το συμφέρον των μελών της, Ελλήνων συνθετών, στιχουργών και μουσικών εκδοτών, καθώς και των αδερφών εταιριών, ακολουθώντας τα διεθνή πρότυπα και τις βέλτιστες πρακτικές όλων των μεγάλων οργανισμών συλλογικής διαχείρισης διεθνώς.

Στο επίκεντρο οι μεγάλες προκλήσεις της ψηφιακής τεχνολογίας

Όλα τα κρίσιμα θέματα γύρω από τα δικαιώματα των δημιουργών και των οργανισμών που τους εκπροσωπούν, τέθηκαν επί τάπητος, καθώς και οι πιο πρόσφατες δράσεις και πρωτοβουλίες για την αντιμετώπισή τους: το ταχέως μεταβαλλόμενο ψηφιακό περιβάλλον που επιτάσσει επενδύσεις μεγάλης κλίμακας στη νέα τεχνολογία, η Τεχνητή Νοημοσύνη με τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που αναδύονται, οι παραδοσιακές αρχές των ΟΣΔ που αμφισβητούνται από κερδοσκοπικές οντότητες, η οικονομική κρίση και ο πληθωρισμός διεθνώς.

«Αυτή είναι η δύναμη της CISAC: μια παγκόσμια κοινότητα που διαμοιράζεται τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες της, προς όφελος των δημιουργών μας, μέσα σε μια μεταβαλλόμενη πραγματικότητα που δεν είναι πάντα, ούτε δίκαιη, ούτε λογική.», τόνισε, από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της CISAC και Γενικός Διευθυντής της UBC Βραζιλίας Marcelo Castello Branco.

Ο Björn Ulvaeus σημείωσε ότι η πλειοψηφία των δημιουργών σήμερα δεν έχουν την πολυτέλεια να αφιερώσουν χρόνο για να χτίσουν την καριέρα τους και να εξελίξουν το ταλέντο τους. Στον κόσμο του streaming, παλεύουν απελπισμένα για τη δημιουργία εσόδων και την προώθηση της δουλειάς τους.Εκατοντάδες χιλιάδες έργα ανεβαίνουν καθημερινά σε πλατφόρμες, αλλά λίγοι δημιουργοί παράγουν πραγματικά σημαντικό εισόδημα.

Αξία στις υπηρεσίες τεχνολογίας και πληροφοριακών συστημάτων της CISAC

Μέσα από την επισκόπηση της στρατηγικής της CISAC, αναδείχθηκε η αξία που δίνουν οι Οργανισμοί - μέλη της CISAC στις υπηρεσίες τεχνολογίας και πληροφοριακών συστημάτων της CISAC, ένας τομέας που παραμένει βασική προτεραιότητα της Συνομοσπονδίας.

Η CISAC συνεχίζει να προωθεί την υιοθέτηση του διεθνούς αριθμού αναγνώρισης μουσικών έργων ISWC (International Standard Musical Work Code) σε όλη την αλυσίδα αξίας της μουσικής, όχι μόνο από τους μουσικούς εκδότες, αλλά και από τις ψηφιακές υπηρεσίες και τις πλατφόρμες.

Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Μουσικών Πνευματικών Δικαιωμάτων Η Αυτοδιαχείριση
TUV
CISAC
Αναζήτηση