Δημιουργοί και Καλλιτέχνες του Κόσμου διεκδικούν Πνευματικά και Συγγενικά Δικαιώματα με τη διάδοση της Δημιουργικής Τεχνητής Νοημοσύνης
20 Ιουλίου 2023
Με τη διάδοση της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI), οι καλλιτέχνες, οι δημιουργοί και οι εκτελεστές/ερμηνευτές πρέπει να γίνονται σεβαστοί, η ανθρώπινη δημιουργικότητα να προστατεύεται, οι αρχές των πνευματικών δικαιωμάτων να παραμένουν ισχυρές και να αναπτύσσονται και να εφαρμόζονται δίκαιες πρακτικές αδειοδότησης.
Παράλληλα, θα πρέπει να υιοθετηθούν παγκόσμιες λύσεις για να διασφαλιστεί ότι οι εταιρείες Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) θα αμείβουν καλλιτέχνες, εκτελεστές/ερμηνευτές και ανθρώπους - δημιουργούς, τα έργα των οποίων γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης.
Η πρόοδος της Τεχνητής Νοημοσύνης ήταν ταχεία και άνευ προηγουμένου.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι κυβερνήσεις αναγνωρίζουν την κλίμακα και τις πιθανές επιπτώσεις της χρήσης της Τεχνητής Νοημοσύνης στην καθημερινή μας ζωή και ως εκ τούτου έχουν δώσει προτεραιότητα σε μέτρα για τη διασφάλιση των συμφερόντων του κοινού γενικότερα, επιδιώκοντας ταυτόχρονα να διατηρήσουν την καινοτομία και την τεχνολογική πρόοδο.
Ο πολιτιστικός τομέας και η διεθνής δημιουργική κοινότητα θα είναι μεταξύ εκείνων που θα επηρεαστούν περισσότερο από την αχαλίνωτη ανάπτυξη και την ελεύθερη χρήση μοντέλων δημιουργικής Τεχνητής Νοημοσύνης.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σε όλο τον κόσμο έχουν ακούσει μαρτυρίες από δημιουργούς και εκτελεστές/ερμηνευτές, τα έργα και οι παραστάσεις των οποίων χρησιμοποιούνται για να εκπαιδεύσουν τα μοντέλα της Τεχνητής Νοημοσύνης, χωρίς την εξουσιοδότηση, την αμοιβή, ούτε καν την αναγνώριση των καλλιτεχνών αυτών, συχνά με το πρόσχημα της «έρευνας». Επιπλέον, υπάρχει μια γενική αίσθηση ανησυχίας στην κοινωνία, σχετικά με τα έργα που παράγονται από την Τεχνητή Νοημοσύνη, καθώς και με την απάτη εκείνη που δημιουργεί σκόπιμα σύγχυση μεταξύ των έργων Τεχνητής Νοημοσύνης και των έργων που είναι αποτέλεσμα της ανθρώπινης δημιουργικότητας.
Ο πολιτιστικός τομέας και η διεθνής δημιουργική κοινότητα αναγνωρίζει ότι υπάρχει μια σειρά από χρήσιμους και σημαντικούς σκοπούς, για τους οποίους η Τεχνητή Νοημοσύνη γενικότερα εφαρμόζεται σήμερα.
Ωστόσο, στην περίπτωση της δημιουργικής Τεχνητής Νοημοσύνης (generative AΙ) υπάρχει σαφής και επείγουσα ανάγκη, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σε όλο τον κόσμο να αναλάβουν δράση, να προσαρμόσουν και να βελτιώσουν τα ισχύοντα ρυθμιστικά πλαίσια. Είναι επιτακτική ανάγκη ο πολιτιστικός τομέας και η διεθνής δημιουργική κοινότητα να καθίσουν στο τραπέζι αυτών των συζητήσεων για τη χάραξη πολιτικής, ώστε να διασφαλίσουν ότι τα συμφέροντά τους θα ληφθούν υπόψη, καθώς και ότι τα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης, με τη σειρά τους, θα είναι διαφανή, ηθικά, δίκαια και νόμιμα.
Οι κάτωθι συνυπογράφοντες οργανισμοί και οντότητες, που εκπροσωπούν πάνω από 6 εκατομμύρια καλλιτέχνες, δημιουργούς, εκτελεστές/ερμηνευτές και εκδότες παγκοσμίως, καλούν τις κυβερνήσεις και τους παράγοντες λήψης αποφάσεων να δεσμευτούν ότι θα αναπτύξουν και θα υιοθετήσουν πολιτικές και νομοθεσία, οι οποίες θα συνάδουν με τις ακόλουθες επτά αρχές:
- Τα δικαιώματα των δημιουργών και των εκτελεστών/ερμηνευτών να τηρούνται και να προστατεύονται όταν τα εκμεταλλεύονται συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης
Τα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης αναλύουν, αποκόβουν και εκμεταλλεύονται τεράστιες ποσότητες δεδομένων, συνήθως χωρίς εξουσιοδότηση.
Αυτά τα σύνολα δεδομένων αποτελούνται από μουσικά, λογοτεχνικά, εικαστικά και οπτικοακουστικά έργα και παραστάσεις που προστατεύονται από πνευματικά & συγγενικά δικαιώματα. Αυτά τα έργα πνευματικών & συγγενικών δικαιωμάτων και τα σύνολα δεδομένων έχουν συγκεκριμένη αξία και οι δημιουργοί και οι εκτελεστές/ερμηνευτές θα πρέπει να είναι σε θέση να επιτρέπουν ή να απαγορεύουν την εκμετάλλευση των έργων και των παραστάσεών τους και να λαμβάνουν αμοιβή για τέτοιου είδους χρήσεις.
- Η αδειοδότηση να είναι εφικτή και να υποστηρίζεται
Οι λύσεις αδειοδότησης θα πρέπει να είναι διαθέσιμες για κάθε πιθανή εκμετάλλευση έργων πνευματικής ιδιοκτησίας, παραστάσεων και δεδομένων από συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης.
Αυτό θα ενθαρρύνει τις ελεύθερες ανταλλαγές μεταξύ ερευνητών καινοτόμων λύσεων που αναζητούν δεδομένα, και δημιουργών και εκτελεστών/ερμηνευτών που επιθυμούν να κατανοήσουν πώς και σε ποιον βαθμό θα χρησιμοποιηθούν τα έργα τους.
- Να αποφεύγονται οι εξαιρέσεις για την εξόρυξη κειμένου και δεδομένων που δεν προβλέπουν αποτελεσματική εξαίρεση από τους κατόχους δικαιωμάτων
Πρέπει να αποφεύγεται η εισαγωγή εξαιρέσεων, συμπεριλαμβανομένης της εξόρυξης κειμένου και δεδομένων (TDM), οι οποίες επιτρέπουν στα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης να εκμεταλλεύονται έργα και παραστάσεις που έχουν πνευματικά δικαιώματα, χωρίς εξουσιοδότηση ή αμοιβή.
Θα πρέπει να γίνουν σαφείς ορισμένες υφιστάμενες εξαιρέσεις, προκειμένου να παρέχεται ασφάλεια δικαίου στους δημιουργούς των εν λόγω δεδομένων και στους εκτελεστές, καθώς και στα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης που επιθυμούν να επωφεληθούν από τέτοια δεδομένα.
- Να παρέχεται αναφορά στα στοιχεία των καλλιτεχνών
Οι δημιουργοί και οι εκτελεστές/ερμηνευτές πρέπει να έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν αναγνώριση και αναφορά στα στοιχεία τους, όταν τα έργα και οι παραστάσεις τους έχουν γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης.
- Να ισχύουν οι υποχρεώσεις διαφάνειας για τη διασφάλιση δικαιότερων πρακτικών στην Τεχνητή Νοημοσύνη
Θα πρέπει να ισχύουν νομικές υποχρεώσεις σχετικά με την αποκάλυψη πληροφοριών.
Αυτές θα πρέπει να καλύπτουν (i) την αποκάλυψη πληροφοριών σχετικά με τη χρήση καλλιτεχνικών έργων και παραστάσεων από συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης, με τόσο αξιόπιστο τρόπο, ώστε να επιτρέπεται η ιχνηλασιμότητα και η αδειοδότηση (ii) η αναγνώριση των έργων και των παραστάσεων που δημιουργούνται από συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης, ως τέτοια (και όχι ως έργα ανθρώπινης δημιουργικότητας). Αυτό θα διασφαλίσει μια δίκαιη προσέγγιση του θέματος, όσον αφορά τους δημιουργούς, τους εκτελεστές/ερμηνευτές και τους καταναλωτές δημιουργικού περιεχομένου.
- Νομική ευθύνη για τους χειριστές Τεχνητής Νοημοσύνης
Θα πρέπει να υπάρχουν νομικές απαιτήσεις από τις εταιρείες Τεχνητής Νοημοσύνης να τηρούν σχετικά αρχεία.
Θα πρέπει, επίσης, να υπάρχει αποτελεσματική λογοδοσία από τους χειριστές Τεχνητής Νοημοσύνης σχετικά με δραστηριότητες και παράγωγα που παραβιάζουν τα δικαιώματα των δημιουργών, των καλλιτεχνών και των κατόχων δικαιωμάτων.
- Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι απλώς ένα εργαλείο στην υπηρεσία της ανθρώπινης δημιουργικότητας και οι διεθνείς νομικές συμφωνίες θα πρέπει να το ενισχύσουν αυτό
Τα μοντέλα Τεχνητής Νοημοσύνης θα πρέπει να θεωρούνται απλώς ένα εργαλείο στην υπηρεσία της ανθρώπινης δημιουργικότητας.
Παρότι υπάρχει ένα φάσμα πιθανών επιπέδων αλληλόδρασης μεταξύ ανθρώπων και Τεχνητής Νοημοσύνης, τα οποία πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά τον καθορισμό της δυνατότητας προστασίας των καλλιτεχνικών έργων και των παραστάσεων, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να διευκρινίσουν ότι τα πλήρως αυτόνομα έργα που δημιουργούνται από την Τεχνητή Νοημοσύνη δεν μπορούν να επωφελούνται από το ίδιο επίπεδο προστασίας που απολαμβάνουν τα καλλιτεχνικά έργα που έχουν δημιουργηθεί από τον άνθρωπο. Αυτό το θέμα θα πρέπει να αποτελεί επείγουσα προτεραιότητα και οι συζητήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο πρέπει να ξεκινήσουν τάχιστα.
Συνυπογράφοντες Οργανισμοί:
Η AEPO-ARTIS είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός και η σημαντικότερη φωνή των οργανισμών συλλογικής διαχείρισης καλλιτεχνών στην Ευρώπη. Τα 38 μέλη της εκπροσωπούν πάνω από 650.000 ηθοποιούς, μουσικούς, χορευτές και τραγουδιστές που δραστηριοποιούνται στον κλάδο ηχητικών και οπτικοακουστικών παραγωγών. www.aepo-artis.org
Η ALCAM, η Συμμαχία Συνθετών και Τραγουδιστών Λατινικής Αμερικής, είναι ένας οργανισμός που δημιουργήθηκε μόνο από στιχουργούς και συνθέτες της Λατινικής Αμερικής. Εργάζεται καθημερινά για την προώθηση και την ευαισθητοποίηση σχετικά με τα νόμιμα, ηθικά και εμπορικά δικαιώματα κάθε καλλιτέχνη και για την προώθηση της δίκαιης αμοιβής για το δημιουργικό του έργο. Αποτελεί, επίσης, μία πλατφόρμα για την ένωση των συμφερόντων των δημιουργών στη Λατινική Αμερική και για την άσκηση πίεσης για τα δικαιώματα και τα συμφέροντά τους. www.alcamusica.org
Η AMA, η Αφρικανική Μουσική Ακαδημία, είναι αφιερωμένη στον εορτασμό των επιτευγμάτων των Αφρικανών μουσικών δημιουργών.
Η APMA, η Συμμαχία Μουσικών Δημιουργών Ασίας-Ειρηνικού, συστάθηκε στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Φόρουμ Δημιουργών στο Πεκίνο, τον Νοέμβριο του 2016. Συγκεντρώνει τραγουδοποιούς από όλη την περιοχή και ο χάρτης αρχών και σκοπών του υπογράφηκε από δημιουργούς από 15 χώρες και περιοχές, όπως η Αυστραλία, η Μογγολία, η Νέα Ζηλανδία, η Ταϊβάν, η Ταϊλάνδη, η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία και το Βιετνάμ. Το APMA βοηθά τους τοπικούς καλλιτέχνες να ενώσουν τις φωνές τους, να κατανοήσουν τα δικαιώματά τους, να καλλιεργήσουν την ευαισθητοποίηση και να καθοδηγήσουν τους οργανισμούς στην προστασία των δημιουργών και των έργων τους. www.musiccreatorsap.org
Το CIAGP, το Διεθνές Συμβούλιο Δημιουργών Γραφικών, Πλαστικών και Φωτογραφικών Τεχνών, συγκεντρώνει δημιουργούς στον τομέα των εικαστικών και πλαστικών τεχνών από όλο τον κόσμο. Ο οργανισμός λειτουργεί ως φόρουμ για την ανταλλαγή πληροφοριών, ιδεών, βέλτιστων πρακτικών, εμπειριών και πρακτικών συμβουλών σχετικά με τη διαχείριση των δικαιωμάτων των εικαστικών δημιουργών. Περιλαμβάνει εργαλεία και δραστηριότητες που στοχεύουν στην προώθηση των ηθικών, επαγγελματικών, οικονομικών και νομικών συμφερόντων των εικαστικών συγγραφέων
Το CIAM, το Διεθνές Συμβούλιο Μουσικών Δημιουργών, υποστηρίζει τις πολιτιστικές και επαγγελματικές φιλοδοξίες των δημιουργών μουσικών έργων. Η αποστολή του CIAM είναι να χρησιμεύσει ως η ενωμένη παγκόσμια φωνή των δημιουργών μουσικής όλων των ρεπερτορίων και από όλες τις περιοχές του κόσμου. Το CIAM εργάζεται για να υποστηρίξει τους οργανισμούς-εταίρους του σε διάφορες περιοχές του κόσμου. www.ciamcreators.org
Η CISAC, η Διεθνής Συνομοσπονδία Οργανισμών Δημιουργών και Συνθετών, είναι το κορυφαίο δίκτυο οργανισμών δημιουργών στον κόσμο. Με 225 οργανισμούς μέλη σε 116 χώρες, η CISAC αντιπροσωπεύει πάνω από πέντε εκατομμύρια δημιουργούς από όλες τις περιοχές και τα καλλιτεχνικά ρεπερτόρια, συμπεριλαμβανομένων της μουσικής, των οπτικοακουστικών, του θεάτρου, της λογοτεχνίας και των εικαστικών τεχνών. Πρόεδρος της CISAC είναι ο τραγουδιστής/τραγουδοποιός Björn Ulvaeus, συνιδρυτής των ABBA. Η CISAC προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των δημιουργών παγκοσμίως. www.cisac.org
Η ECSA, η Ευρωπαϊκή Συμμαχία Συνθετών και Τραγουδοποιών, είναι ένα ευρωπαϊκό δίκτυο κύριος στόχος του οποίου είναι η προάσπιση και η προώθηση των δικαιωμάτων των μουσικών δημιουργών σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Η Συμμαχία υποστηρίζει δίκαιους εμπορικούς όρους για τους συνθέτες και τους τραγουδοποιούς, συνεργάζεται με τα μέλη της που βρίσκονται σε όλη την Ευρώπη και προσπαθεί να βελτιώσει τις συνθήκες κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης για τη μουσική δημιουργία στην Ευρώπη και όχι μόνο. https://composeralliance.org/
Το IMPF εκπροσωπεί ανεξάρτητους μουσικούς εκδότες διεθνώς. Είναι ο παγκόσμιος φορέας εμπορίου και υπεράσπισης που βοηθά στην τόνωση ενός πιο ευνοϊκού επιχειρηματικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος για την καλλιτεχνική, πολιτιστική και εμπορική πολυμορφία για τους ανεξάρτητους μουσικούς εκδότες παντού ανά τον κόσμο, καθώς και για τους τραγουδοποιούς και τους συνθέτες που εκείνοι εκπροσωπούν. www.impforum.org
Το MCNA, Μουσικοί Δημιουργοί Βόρειας Αμερικής, είναι μια συμμαχία ανεξάρτητων οργανώσεων τραγουδοποιών και συνθετών που παρέχουν υποστήριξη και εκπαίδευση, για λογαριασμό της κοινότητας των μουσικών δημιουργών της Βόρειας Αμερικής. Επιπλέον, ως οργανισμός μέλος του CIAM, το MCNA συνεργάζεται με αδελφές συμμαχίες στην Ευρώπη, τη Λατινική και τη Νότια Αμερική, την Ασία και την Αφρική για να προωθήσει τα συμφέροντα των δημιουργών μουσικών έργων σε όλο τον κόσμο. www.musiccreatorsna.org.
Η SCAPR είναι η διεθνής ομοσπονδία που εκπροσωπεί τους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης (ΟΣΔ) των καλλιτεχνών. Η κύρια αποστολή της SCAPR είναι να υποστηρίζει, να προωθεί και να διατηρεί ένα παγκόσμιο, διασυνοριακό σύστημα είσπραξης και διανομής (συγγενικών) δικαιωμάτων καλλιτεχνών (performers) που να είναι δίκαιο, αποτελεσματικό, ακριβές, διαφανές και συνεχώς βελτιούμενο. Μέχρι τώρα, η SCAPR αντιπροσωπεύει 58 ΟΣΔ από 42 χώρες, που εισπράττουν δικαιώματα για λογαριασμό ενός εκατομμυρίου και πλέον καλλιτεχνών. www.scapr.org
Διαβάστε την Ανοιχτή Επιστολή στο πρωτότυπο (Αγγλικά) ΕΔΩ