my.autodia EN

Έκκληση η Επιτροπή να αναλάβει νομοθετική δράση για τα συμβόλαια εξαγοράς δικαιωμάτων 'buy outs'

Έκκληση η Επιτροπή να αναλάβει νομοθετική δράση για τα συμβόλαια εξαγοράς δικαιωμάτων 'buy outs'

Η GESAC, ο ευρωπαϊκός συνασπισμός των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης για τα πνευματικά δικαιώματα, χαιρετίζει την ισχυρή έκκληση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει δράση για την αντιμετώπιση των εκβιαστικών συμβολαίων εξαγοράς δικαιωμάτων ‘buy-outs’ που επιβάλλουν σε Ευρωπαίους δημιουργούς και συνθέτες οπτικοακουστικές πλατφόρμες VoD με έδρα εκτός ΕΕ.

Share

 

Σημαντική Έκθεση για τις συνθήκες εργασίας των καλλιτεχνών υιοθέτησαν οι δύο Επιτροπές Πολιτισμού και Απασχόλησης του Ευρωκοινοβουλίου.

 

Έκκληση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει νομοθετική δράση για την αντιμετώπιση των εκβιαστικών συμβολαίων εξαγοράς πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών, ‘buy outs’.

Βρυξέλλες, 24 Οκτωβρίου 2023

Η GESAC, ο ευρωπαϊκός συνασπισμός των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης για τα πνευματικά δικαιώματα, χαιρετίζει την ισχυρή έκκληση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει δράση για την αντιμετώπιση των εκβιαστικών συμβολαίων εξαγοράς δικαιωμάτων ‘buy-outs που επιβάλλουν σε Ευρωπαίους δημιουργούς και συνθέτες οπτικοακουστικές πλατφόρμες VoD με έδρα εκτός ΕΕ.

Οι Επιτροπές Πολιτισμού & Παιδείας (CULT) και Απασχόλησης (EMPLY) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκριναν στις 24 Οκτωβρίου Έκθεση με νομοθετικές συστάσεις για διάφορα πιεστικά ζητήματα σχετικά με τις συνθήκες εργασίας των καλλιτεχνών σε επίπεδο ΕΕ. Το αυξανόμενο πρόβλημα των συμβάσεων εξαγοράς δικαιωμάτων που παρεμποδίζει τη δίκαιη αμοιβή των δημιουργών και των συνθετών και απειλεί τα μέσα διαβίωσής τους, ορθώς επισημαίνεται ως ένα από τα κύρια ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν σε επίπεδο ΕΕ. Η Έκθεση καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση τέτοιων εξαναγκαστικών και επιβλαβών πρακτικών από παγκόσμιους παράγοντες που προσπαθούν να παρακάμψουν τους νόμους της ΕΕ, μέσω ρήτρας επιλογής δικαίου και δικαιοδοσίας.

Αυτή η σαφής έκκληση για δράση σε επίπεδο ΕΕ, προστίθεται σε προηγούμενα Ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τα τελευταία τρία χρόνια, στην πρόσφατη Έκθεση Ανοιχτής Μεθόδου Συνεργασίας των κρατών-μελών, στην Έκθεση της Γαλλικής Προεδρίας το 2022, σε έγγραφα για τη μελλοντική πολιτική της Επιτροπής για τα ΜΜΕ, καθώς και στην προσωπική δέσμευση του Επιτρόπου Thierry Breton για την αντιμετώπιση του ζητήματος της εξαγοράς δικαιωμάτων των δημιουργών, την οποία έχει εκφράσει δημόσια πολλές φορές.

Η Véronique Desbrosses, Γενική Διευθύντρια της GESAC, δήλωσε: «Σήμερα έγινε ένα σημαντικό βήμα με αυτήν την ισχυρή έκκληση για ευρωπαϊκή δράση κατά των εξαγορών από τις δύο τεχνικές επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που εμπλέκονται στο θέμα, και τις ευχαριστούμε. Η κοινότητα των δημιουργών βασίζεται στον Ευρωπαίο νομοθέτη να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, να σταματήσει την αδικία στην αγορά και να διασφαλίσει ότι οι παγκόσμιοι streamers συμμορφώνονται με τους κανόνες και τις αρχές της ΕΕ, όποτε δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη. Η διατήρηση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και των δικαιωμάτων του δημιουργού στην Ευρώπη είναι απαραίτητη για το μέλλον της ευρωπαϊκής δημιουργικότητας και οικονομίας και προσβλέπουμε στην επιβεβαίωση αυτής της ισχυρής θέσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην ψηφοφορία στην Ολομέλεια».

Πληροφορίες για τα ‘buy outs’:

Τα συμβόλαια εξαγοράς εξαναγκάζουν τους δημιουργούς να παραιτηθούν από τα πνευματικά τους δικαιώματα, εν όλω ή εν μέρει, και στο διηνεκές, αφαιρώντας ουσιαστικά τη δυνατότητα είσπραξης τυχόν μελλοντικών δικαιωμάτων από τη χρήση του έργου τους.

Συνήθως επιβάλλονται απευθείας από πανίσχυρες πλατφόρμες VoD εκτός ΕΕ, ή μέσω των τοπικών παραγωγών τους, και στερούν από τους συνθέτες soundtracks σειρών, ταινιών ή άλλων οπτικοακουστικών έργων, από την κατάλληλη και αναλογική αμοιβή, καθώς και από την άσκηση του ηθικού τους δικαιώματος, σύμφωνα με τις διατάξεις της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας.

Υπονομεύουν σοβαρά την ικανότητα των δημιουργών να κερδίζουν τα προς το ζην μέσω της καλλιτεχνικής τους εργασίας, ενώ οι δημιουργοί χάνουν ακόμη και την κυριότητα του έργου τους στην περίπτωση που οι συμβάσεις συνδέουν άρρηκτα τη συναίνεσή τους με την ανάθεση της συγκεκριμένης εργασίας σύνθεσης μουσικής.

Η απόρριψη τέτοιων συμβολαίων εξαγοράς δικαιωμάτων ενέχει τον πραγματικό κίνδυνο οι απρόθυμοι δημιουργοί να μπουν στη ‘μαύρη λίστα’. Οι επιλογές για τους δημιουργούς είναι, είτε η αποδοχή των όρων μιας σύμβασης, ανεξάρτητα από το πόσο επιζήμιοι είναι οι όροι αυτοί, είτε η οριστική απώλεια της ευκαιρίας να συνεργαστούν ξανά με αυτές τις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες VoD που εδρεύουν στις ΗΠΑ.

 

Διαβάστε το πρωτότυπο Δελτίο Τύπου της GESAC (αγγλικά) ΕΔΩ

Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Μουσικών Πνευματικών Δικαιωμάτων Η Αυτοδιαχείριση
TUV
CISAC
Αναζήτηση