Η Προεδρία της CISAC ζητά από την Ευρώπη να προτάξει τη διαφάνεια και τα δικαιώματα των δημιουργών στον πυρήνα της Νομοθετικής Πράξης για την Τεχνητή Νοημοσύνη της ΕΕ.
1st December 2023
Γράφουμε για λογαριασμό πάνω από 5 εκατομμυρίων δημιουργών διαφορετικών ρεπερτορίων και από διαφορετικές περιοχές σε όλο τον κόσμο, προκειμένου να ζητήσουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να διασφαλίσει ότι θεσπίζονται οι κατάλληλες αρχές διαφάνειας στον Νόμο της ΕΕ για την Τεχνητή Νοημοσύνη.
Ο Νόμος της ΕΕ για την Τεχνητή Νοημοσύνη είναι ένα κρίσιμο πρώτο βήμα για την πολιτική απάντηση στην Τεχνητή Νοημοσύνη και τον αντίκτυπό της στις πολιτιστικές βιομηχανίες. Ο νόμος θα πρέπει να υιοθετήσει την προσέγγιση της προσαρμογής της ισχύουσας νομοθεσίας για τη δημιουργία ενός θετικού περιβάλλοντος για την Τεχνητή Νοημοσύνη που εξυπηρετεί και ενισχύει την ανθρώπινη δημιουργικότητα, αντί να την καταστείλει.
Τα εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης έχουν τεράστιες θετικές δυνατότητες για τους δημιουργούς και τίποτα δε θα σταματήσει τη συναρπαστική επανάσταση της Τεχνητής Νοημοσύνης που έχει ήδη ξεκινήσει. Η δημιουργική Τεχνητή Νοημοσύνη (Generative AI) μπορεί να επεκτείνει τα σύνορα της ανθρώπινης δημιουργίας, να ενισχύσει την καλλιτεχνική έκφραση και να προσφέρει στους δημιουργούς νέες ευκαιρίες αδειοδότησης και εισροές εσόδων. Αλλά η Τεχνητή Νοημοσύνη, επίσης, απαιτεί έξυπνη ρύθμιση. Πιστεύουμε ότι ο νόμος της ΕΕ για την Τεχνητή Νοημοσύνη πρέπει να εμποδίσει την τεχνολογία αυτή να υπονομεύσει την ανθρώπινη δημιουργικότητα και να απειλήσει τα βιοποριστικά μέσα των δημιουργών.
Επομένως, ορισμένες θεμελιώδεις αρχές πρέπει να ενσωματωθούν στον νόμο για την Τεχνητή Νοημοσύνη. Οι δημιουργοί πρέπει να είναι σε θέση να αδειοδοτούν και να αμείβονται για τη χρήση των έργων τους από τους χειριστές Τεχνητής Νοημοσύνης. Αξίζουν, επίσης, να γνωρίζουν πότε τα έργα τους χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση της Τεχνητής Νοημοσύνης. Ομοίως, οι καταναλωτές θα πρέπει να μπορούν να αναγνωρίζουν περιεχόμενο Τεχνητής Νοημοσύνης και να γνωρίζουν ότι αυτό το περιεχόμενο που ακούνε, παρακολουθούν ή διαβάζουν, δε δημιουργήθηκε από ανθρώπους.
Ως εκ τούτου, καλούμε την ΕΕ να διασφαλίσει ότι ο νόμος περί Τεχνητής Νοημοσύνης θα αντιμετωπίσει την ανάγκη για διαφάνεια εκ μέρους των φορέων εκμετάλλευσης Τεχνητής Νοημοσύνης, απαιτώντας από αυτούς να συμμορφώνονται με την ισχύουσα νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων. Οι υποχρεώσεις τήρησης αρχείων μουσικών έργων θα πρέπει να είναι ένα πρότυπο που αναμένουμε να εφαρμοστεί σε όλη την αλυσίδα παραγωγής αξίας και δεν μπορούν αυτές οι υποχρεώσεις να θεωρούνται επιβαρυντικές για τους φορείς εκμετάλλευσης Τεχνητής Νοημοσύνης. Θα πρέπει να αποτυπωθούν στο κείμενο του νόμου με τέτοιον τρόπο, ώστε να ενθαρρύνεται η ανοιχτή συνεργασία μεταξύ εταιρειών τεχνολογίας και δημιουργών.
Η Τεχνητή Νοημοσύνη θα αλλάξει ριζικά τον κόσμο για τους δημιουργούς και τις δημιουργικές βιομηχανίες. Με την έξυπνη ρύθμιση που προστατεύει τους ανθρώπινους δημιουργούς και απαιτεί διαφάνεια, αυτό μπορεί να αποβεί εξαιρετικά θετικό για τον πολιτισμό, την τέχνη, τις ψηφιακές επιχειρήσεις και τη δημιουργική οικονομία.
Καλούμε την ΕΕ να κινηθεί επειγόντως επί του θέματος και να διατηρήσει τον ηγετικό της ρόλο παγκοσμίως στην προώθηση των δικαιωμάτων των δημιουργών.
Björn Ulvaeus CISAC President | |
Yvonne Chaka Chaka, singer and songwriter CISAC Vice President | Arturo Márquez, composer, director CISAC Vice President |
Kazuhiko Fukuoji, visual artist CISAC Vice President | Ángeles González-Sinde Reig, screenwriter and director CISAC Vice President |
Διαβάστε την πρωτότυπη ανακοίνωση στα αγγλικά:
https://www.cisac.org/Newsroom/articles/cisac-presidency-asks-europe-put-transparency-and-creators-rights-heart-eu-ai-act