Διαφάνεια στη χρήση μουσικών έργων και σεβασμός προς την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών σε όλα τα μοντέλα Τεχνητής Νοημοσύνης
Εισαγωγή
Η έλευση της Τεχνητής Νοημοσύνης ενέχει ποικίλες και θαυμαστές εφαρμογές της νέας τεχνολογίας, βελτιώνοντας συνολικά τη ζωή του ανθρώπου.
Ωστόσο, η ανθρώπινη δημιουργικότητα παραμένει μοναδική και αναντικατάστατη σε κάθε έκφανσή της και ειδικότερα στον τομέα της μουσικής δημιουργίας.
Η ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ/Autodia πιστεύει ότι θα πρέπει να διατηρηθεί μία ισορροπία, θεμελιώνοντας μία σαφή διάκριση ανάμεσα στην καινοτόμο δημιουργία που αποτυπώνει τα συναισθήματα και τον στοχασμό του ανθρώπου και στα τυποποιημένα μουσικά προϊόντα που παράγουν οι αλγόριθμοι, και ειδικότερα τα μοντέλα δημιουργικής Τεχνητής Νοημοσύνης (Generative AI ή GAI models).
Οι ευκαιρίες
Αρκετοί συνθέτες και τραγουδοποιοί χρησιμοποιούν ήδη τα εργαλεία που τους προσφέρει η Τεχνητή Νοημοσύνη, ενισχύοντας τη δημιουργική τους έκφραση και τον πειραματισμό, την προώθηση της μουσικής τους και τη δημιουργία/προσαρμογή περιεχομένου για εξειδικευμένα κοινά.
Όσο, όμως, οι τεχνολογικές εξελίξεις επιταχύνονται με ραγδαίο ρυθμό, χωρίς να έχουν ρυθμιστεί διεθνώς κρίσιμα ζητήματα σχετικά με τη συναίνεση και την αμοιβή των δημιουργών από τη χρήση των έργων τους στην εκπαίδευση των μοντέλων GAI, υπάρχει ο κίνδυνος η Τεχνητή Νοημοσύνη, με τις ευκαιρίες, αλλά και τις προκλήσεις που αναδύονται, να αντικαταστήσει σταδιακά τις ανθρώπινες θέσεις εργασίας στη μουσική βιομηχανία.
Οι προκλήσεις
Οι τραγουδοποιοί, οι συνθέτες και οι στιχουργοί κινδυνεύουν να συνθλιβούν ανάμεσα στα τεράστια εμπορικά συμφέροντα και τα κέρδη των μεγάλων εταιριών τεχνολογίας και στην πρωτοφανούς όγκου παραγωγή μουσικών προϊόντων από τα μοντέλα GAI · άριστες αλγοριθμικές απομιμήσεις των δικών τους πρωτογενών έργων.
Η ποιότητα των προϊόντων αυτών που θα κατακλύσουν μαζικά και ανεξέλεγκτα την αγορά, με ένα χαμηλό ή μηδαμινό κόστος, θα είναι αμφιλεγόμενη, ενώ οι αμοιβές, η εργασία και το μέλλον των ανθρώπων - δημιουργών θα απειληθούν με εμπορικό οστρακισμό.
Για πρώτη φορά, η νέα τεχνολογία δύναται να διαρρήξει την αέναη συνοχή της ευρωπαϊκής πολιτιστικής παράδοσης, όσο οι αλγόριθμοι της GAI θα κυριαρχούν σταδιακά πάνω στη μουσική και τον πολιτισμό, εξορίζοντας την ανθρώπινη έμπνευση, τη στοχαστική αντανάκλαση του ανθρώπινου ψυχισμού και τη συλλογική συνείδηση και μνήμη των μακραίωνων αφηγήσεων που διαπερνούν όλες τις μορφές της ανθρώπινης τέχνης.
Ειδικότερα στη μουσική, τα μοντέλα GAI μπορούν να εκπαιδευτούν ταχύτατα στη δημιουργία μελωδιών, στις ακολουθίες συγχορδιών, στα ρυθμικά μοτίβα και στη δομή ενός μουσικού έργου, διατηρώντας για πάντα στη μνήμη τους αμέτρητα μουσικά έργα.
Όμως, ακόμα και έτσι, η μουσική είναι κάτι πέρα και πάνω από όλα αυτά, επειδή συνδέεται άμεσα με την πηγαία δημιουργικότητα του ανθρώπου, με την ιστορία του και το κοινωνικό γίγνεσθαι και αντέχει στον χρόνο, επιστρέφοντας στον ίδιο τον άνθρωπο.
Η πολιτική συμφωνία για την Ευρωπαϊκή Νομοθετική Πράξη στην Τεχνητή Νοημοσύνη
Μετά την ολοκλήρωση των τριμερών διαβουλεύσεων και την επίτευξη μίας πολιτικής συμφωνίας, επί της αρχής, όσον αφορά το ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο για την Τεχνητή Νοημοσύνη (EU AI Act), συμφωνήθηκε ότι:
Tα μοντέλα Τεχνητής Νοημοσύνης γενικής χρήσης (GPAI) θα πρέπει να συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις διαφάνειας που προτάθηκαν αρχικά από το Ευρωκοινοβούλιο, οι οποίες περιλαμβάνουν τη σύνταξη τεχνικής τεκμηρίωσης, τη συμμόρφωση με τη νομοθεσία της ΕΕ για τα πνευματικά δικαιώματα και την παροχή αναλυτικής περίληψης σχετικά με το περιεχόμενο που χρησιμοποιείται για την εκπαίδευση των μοντέλων αυτών.
Με βάση τα παραπάνω, η AUTODIA δηλώνει τα εξής:
Σε ευθυγράμμιση με τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς Οργανισμούς και συλλογικούς φορείς της κλάδου μας, ο Οργανισμός μας καλωσορίζει αυτήν την πολιτική συμφωνία και υποστηρίζει τις αρχές της διαφάνειας και του σεβασμού προς τους κανονισμούς της ΕΕ, όσον αφορά τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, υποχρεώσεις που πρέπει να ισχύουν για όλα τα μοντέλα Τεχνητής Νοημοσύνης.
Επιπλέον, η αποτροπή κάθε προσπάθειας να παρακαμφθούν τα προστατευτικά μέτρα της ΕΕ, αποτελεί προϋπόθεση για τη διασφάλιση ενός βιώσιμου μουσικού οικοσυστήματος για τους δημιουργούς, όσον αφορά το ηθικό τους δικαίωμα, την εργασία, την αμοιβή, την αναγνώριση και τα πνευματικά τους δικαιώματα.
Εν όψει της οριστικοποίησης του τελικού νομοθετικού κειμένου σε τεχνικό επίπεδο, χρειαζόμαστε τώρα ισχυρούς κανόνες εφαρμογής του νέου πλαισίου, με τη θέσπιση σαφών υποχρεώσεων, που να επιτρέπουν στους δικαιούχους δικαιωμάτων να ασκούν αποτελεσματικά τα δικαιώματά τους, με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι αρχές που συμφωνήθηκαν από τους φορείς χάραξης πολιτικής της ΕΕ, θα έχουν πραγματικό αντίκτυπο στην αγορά.
Να διαμορφώσουμε από κοινού το μέλλον μας
Η AUTODIA είναι πρόθυμη να αγκαλιάσει τις εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης υποστηρίζοντας την περαιτέρω ανάπτυξή τους, μέσα, όμως, από διαδικασίες νόμιμης αδειοδότησης και αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας και διαλόγου ανάμεσα στους δημιουργούς και τους εργαζόμενους στον πολιτιστικό κλάδο με τους ανθρώπους που εργάζονται καθημερινά πάνω σε νέα εργαλεία, προκειμένου να συνεισφέρουν από κοινού στη δημιουργία και στην καινοτομία στην Ευρώπη για ένα καλύτερο μέλλον για τις κοινωνίες μας.